Hoe een inhoudsopgave helpt bij een duidelijke en logisch thesisstructuur

Thesisstructuur: inhoudsopgave

Dit artikel beschrijft het doel van een inhoudsopgave in je thesis

Intro

Zoals besproken in dit artikel is de structuur van een kwalitatieve of kwantitatieve thesis heel gelijkaardig. Dit artikel gaat dieper in op het nut van een goede inhoudsopgave waardoor een duidelijke en logische thesisstructuur ontstaat die de lezer bij de hand neemt.

Doel

Het doel van een inhoudsopgave bestaat uit twee delen:

  1. Overzicht paginanummering
  2. Leidraad voor tekststructuur

Het eerste doel is voor iedereen voor de hand liggend: een overzicht geven op welke pagina de lezer iets kan terugvinden. Vaak is het automatisch laten generen van de inhoudsopgave minder voor de hand liggend.

Eén tip: zodra je zelf ook maar 1 letter begint te typen om je inhoudsopgave op te stellen, ben je fout bezig! Deze moet je volledig automatisch laten generen. Op deze manier kan je tot het allerlaatste ogenblik wijzigingen in je tekst doorvoeren en zal je inhoudsopgave steeds up-to-date staan in letterlijk 5 seconden.

Geen idee hoe dit aan te pakken? We hebben een speciale cursus ontwikkeld, met forum, waar je leert om op de juiste manier een thesis/grote tekst in Microsoft Word te maken. Meer info kan je hier terugvinden.

Leidraad

Een inhoudsopgave heeft ook een tweede belangrijk doel waar bijna altijd wordt over gekeken: het toont de leidraad die je gebruikt hebt om je tekst op te stellen. Het geeft de structuur weer van je tekst en deze structuur is enorm belangrijk om een logisch opgebouwde tekst af te leveren. Zoals gezegd, niemand staat daar bij stil maar het is steeds het eerste waar ik naar kijk als studenten me vragen om hun thesis na te kijken. Aan de manier waarop de inhoudsopgave opgebouwd is, zie ik direct of iemand een duidelijk idee in haar/zijn hoofd had bij het opstellen van de thesis.

Enkele vragen die je jezelf moet stellen bij het nakijken van de inhoudsopgave:

  • Staan de verschillende alinea’s in een logische volgorde?
  • Leg je bepaalde zaken eerst uit en ga je er dan pas dieper op in?
  • Zijn de titels bondig en duidelijk? Is hun volgorde logisch?
  • Gebruik je voldoende titels? Of net teveel?

Al deze vragen moet je kunnen beantwoorden bij het doorlopen van je inhoudsopgave. Zodra je dit gedaan hebt, zal je een geruster gevoel hebben en meer vertrouwen in de opbouw van je tekst!

 

Hoe een inhoudsopgave helpt bij een duidelijke en logisch thesisstructuur
Hoe een inhoudsopgave helpt bij een duidelijke en logisch thesisstructuur

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven